Wijngaard "De Watertoren van Hoorn"

 

Toen Schermer Wijnkopers & Distillateurs in september 1997 het nieuwe pand betrokken aan de Geldelozeweg, na 220 jaar op het Kleine Noord gevestigd te zijn geweest, vroegen vele leveranciers wat zij graag als welkomst cadeau wilde ontvangen. Paul en Joke Blom hebben daar toen niet lang over na hoeven denken, want een grote en lang gekoesterde wens van Paul kon nu in vervulling gaan. Hij vroeg aan alle leveranciers een aantal wijnranken van de meest voorkomende en sterke druivensoorten die bij hen op de wijngaard groeiden.

wijngaard
Zo ontstond het idee voor de meest noordelijke wijngaard van Europa met geente vitis vinefera, dus geen hibryde soorten. De wijngaard is niet opgezet voor productie, maar louter voor educatieve doeleinden. Alhoewel Paul reeds 40 jaar in de branche werkzaam is, leert hij nog steeds van de wijngaard; meeldauw, rot, bodemgesteldheid en snoeien. De wijngaard is opengesteld tijdens de Nationale Open Wijngaarddag, waar vele geinteresseerden altijd de wijngaard bezoeken. Tevens wordt de wijngaard vaak bezocht door groepen, voorafgaand aan een wijnproeverij. vijver bij de wijngaard

De naam van de wijngaard is zo gekozen, omdat op deze plek vroeger de watertoren van Hoorn stond, welke in 1970 gesloopt is. De kalkrijke grond en het vele bouwpuin zijn een goede ondergrond voor de wijngaard. De Franse benaming van de wijngaard is: Chateau d'Eau Cap Hoorn.

de druiven

Er staan nu 82 druivenstokken geplant van een grote diversiteit en 100% ecologisch:

DRUIVENSOORT HERKOMST LAND
     
Rode:    
Montepulciano d'Abruzzo Chieti Italia
Negro amaro Puglia/Lecche Italia
Aglianico del Vulture Basilicata Italia
Blaufr�nkisch Friuli Italia
Barbera Piemonte Italia
Dolcetto Piemonte Italia
Plavina Dalmatia Croatia
Teran Istra Croatia
Monastrell (Mourvedre) Yecla Spanje
     
Witte:    
Trebbiano d'Abruzzo Teramo Italia
Chasselas Mosel Duitsland
Welshriesling Slavonia Croatia
Malvazija Istra Croatia
Riesling Mosel Duitsland
Chardonnay Friuli Italia
Picolit Friuli Italia
Sauvignon Friuli Italia
Tocai Friuli Italia
Friulana Friuli Italia
Ribolla Gialla Friuli Italia
Pinot Grigio Friuli Italia
Wijngaard oogst 2006