Recepten met Schermer gedistilleerd


Recepten met Akkefietje:vaten

Pannenkoek met Akkefietje:

  • 1 appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in stukjes snijden
  • doe een klontje boter in een pannetje
  • als het uitgebruisd is, suiker en kaneel naar smaak erdoor doen
  • appelstukjes erdoor doen en even laten intrekken op laag vuur
  • afblussen met flinke scheut Akkefietje
  • verdelen over pannenkoek en dichtvouwen, als je wat over hebt, kan er ook wat over de pannenkoek
  • als het een nagerecht is, evt. serveren met (kaneel-) ijs en slagroom

Dit is voor 1 grote pannenkoek voor 1 persoon.
Voor nagerecht kan het verdeeld worden over 2 a 3 pannenkoeken.

Apple Crumble met Akkefietje:
Indien u dezelfde voorbereidingen treft (met iets meer Akkefietje erdoor), maar dan tevens roomboter spritsen (Deen - ca. 1 p.p.) in een vijzel klein maakt, kunt u een overheerlijke Apple Crumble maken: ijs in een coupe doen, Akkefietje-Appel-smurrie er heet overheen gieten en afdekken met een lekkere laag verkruimelde spritsen. Garneren met kaneelstaafkoekjes (Deen). Erg lekker!!!

Nog meer smakelijke toepassingen:
- Akkefietje kunt u ook gebruiken om krenten in te wellen voor het bakken van de appeltaart.
- Ook voor het maken van Tiramisu kunt u Akkefietje gebruiken om de lange vingers of bitterkoekjes in te drenken.
- Wanneer u zuurkool gaat maken, kunt u de krenten die er eventueel door doet, ook in Akkefietje laten wellen. Heerlijke TIP: verse appelpuree maken (op smaak brengen met Vegeta),
  kabeljauw in de oven garen of even op de huid bakken, lange, geneden spek uitbakken. Puree op het bord (een beetje plat maken), zuurkool erop, kabeljauw erop en garneren met
  uitgebakken spek.
- Bij het stoven van rundvlees (draadjesvlees) in de jus een scheut(je) Akkefietje doen. Zorgt voor een heerlijke dikke, volle en gebonden jus. Heerlijk met kastanje puree.


distillerenBoeren Jongens zijn heerlijk om over ijs te doen en ook over pannenkoeken. Maar u kunt het ook gebruiken om jus af te blussen van bv. varkenshaas.

Varkenshaas braden in deel olijfolie/deel roomboter, vlees na braden uit de pan en even bewaren in aluminiumfolie, Boeren Jongens in de pan en kort doorroeren, creme fraiche en beetje Akkefietje erdoor. Kort laten indikken, vers gemalen peper erdoor. Vlees even in de saus leggen (braadvocht uit folie in de pan doen!) en serveren. Beetje saus over het vlees, rest in sauciere.

Van een goede relatie, de heer Dik Wittebol, kwam ons dit heerlijke recept ter ore:
Een pot rode kool opwarmen (vers mag natuurlijk ook), een beetje creme fraiche vermengen met Schermer BoerenJongens (met nat) en in een kuiltje rode kool doen.
Door de warme rode kool, 'loopt' de creme fraiche met BoerenJongens er lekker overheen. Ik zou zeggen: proberen en smullen!


Koffie Teutje is een smakelijke begeleider voor koffie of thee, maar als u het Koffie Teutje in een glaasje schenkt en dat even in de magnetron opwarmt, smaakt het wellicht nog lekkerder. Toefje slagroom erop en genieten maar!


Advocaat is heerlijk om zo te eten met een kloddertje slagroom erop (echt ouderwets lekker!), maar ook heerlijk om toetjes mee te versieren.
Over vers fruit en ijs of lobbig kloppen met slagroom en het over een cake of in taart doen.

Laatst heb ik een overheerlijk dessert gemaakt:

  1 deel Schermer Advocaat
  1 deel Optimel Vanille Yoghurt
  roomboter cake
  vers rood fruit of een doosje diepvries rood fruit (net zo lekker!)
       (frambozen, zwarte bessen, aardbeien, aalbessen)

Doe de Advocaat en de Vanille Yoghurt door elkaar en klop het lekker luchtig (reken op ca. 1 dl. Advocaat en 1 dl. Yoghurt voor 4 personen).
Leg een plak cake op een bord en giet daar de opgeklopte saus overheen.
Garneer met het (goed ontdooide of vers) rood fruit (eventueel aangezoet met vanille suiker).
Je kunt ook nog een cantuccini even in Akkefietje drenken en die erbij serveren. Garneren met slagroom kan natuurlijk altijd.
Echt smullen!


 Jonge Jenever 'in the mix'

Schenk 35 ml Schermer Jonge Jenever is een longdrinkglas en schenk er 150 ml Green Ice Tea (Lipton) bij.
Knijp boven het glas een kwart limoen uit en garneer met ook met een kwart limoen.
Proost!